Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Троцик Михайло, користувач 1ua
Михайло Троцик
Тема: 23 лютого-День захисника Вітчизни.
     23 лютого - День захисника Вітчизни.
    З вікіпедії.
  Свято бере свій початок з січня 1918 року, коли Рада народних комісарів СРСР видала декрет про створення Робочо-селянської Червоної Армії (РСЧА), а пізніше - декрет про створення Робочо-селянської армії Червоного Флоту (РСАФ). У 1922 році 23 лютого було оголошено Днем Червоної Армії.
 Вважається, що свято встановлено на честь перших перемог Червоної Армії під Нарвою і Псковим над регулярними військами кайзерівської Німеччини 23 лютого 1918 року. Хоч факт тих перемог більшість істориків вважають досить суперечливим, проте, з 1922 року 23 лютого набув характеру всенародного свята.
 З 1940-х років свято перейменували в День Радянської Армії, а після розпаду Радянського Союзу воно набуло нинішньої назви - День захисника Вітчизни.
 Хоч свято і змінило свою назву, традиції залишилися незмінними - як і у часи СРСР, цього дня прийнято вітати не тільки людей у погонах, а взагалі всіх чоловіків.
23 лютого 1999 року — Президент України Леонід Кучма видав Указ «Про День захисника Вітчизни», в якому зазначено: «Враховуючи численні звернення громадських організацій, ветеранів війни, та з метою сприяння патріотичному вихованню молоді постановляю установити в Україні свято — День захисника Вітчизни, яке відзначати щорічно 23 лютого».
 День захисника Вітчизни відзначається також в Російській Федерації, Білорусії і в Придністров'ї. У Білорусії надалі залишається робочим днем.
 У Російській Федерації відзначається як День захисника Вітчизни згідно з Федеральним законом РФ «Про дні військової слави (переможних днях) Росії» (1995 рік).
 18 січня 2006 рік Держдума ухвалила виключити з офіційного опису свята в законі слова «День перемоги Червоної Армії над кайзерівськими військами Німеччини (1918 рік)», а також викласти в однині поняття «захисник».
 З 2002 рік за рішенням Державної думи ФС РФ 23 лютого в Росії є неробочим днем.

22 лютого 2011


1


  Закрити  
  Закрити